Vochtproblemen zijn problemen in de woning die je liever niet wil hebben. Vochtproblemen zijn immers niet zo eenvoudig op te lossen, en ze brengen bovendien veel hinder mee. Niet alleen kunnen ze schade toebrengen aan de ruwbouw van je huis, door bijvoorbeeld belangrijke steunmuren aan te tasten, ze kunnen bovendien ook zorgen voor bijvoorbeeld geurhinder, wat natuurlijk niet aangenaam is voor de bewoners.
Niet elk vochtprobleem is hetzelfde. Er kunnen verschillende soorten vochtproblemen ontstaan in een woning. En elk van deze vochtproblemen hebben zo hun eigen specifieke oorzaken. Vooraleer je de vochtproblemen te lijf gaat, is het daarom belangrijk om eerst te onderzoeken om welk type van vochtproblemen het gaat. Pas dan kan je de juiste diagnose stellen, en er de juiste strategie tegenover plaatsen om deze vochtproblemen te bestrijden.
Grofweg kan je vochtproblemen onderverdelen in de volgende categorieën:
Optrekkend vocht komt voor wanneer je muren van de woning die in de grond staat niet voldoende zijn afgeschermd van het grondwater.
Condensatievocht komt voor wanneer er teveel vochtige lucht in de woning is, zonder dat deze vochtige lucht aangezuiverd wordt met droge lucht.
Doorslaand vocht ontstaat wanneer neerslag tegen de buitenmuur van de woning slaat. Het vocht wordt door de buitenmuur aangezogen en opgenomen.
Schimmelplekken op de muur zien er heel onaangenaam uit. Bovendien zijn ze ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Direct aanpakken die plekken!
Laten we al deze soorten van vochtproblemen eens overlopen. We onderzoeken hun oorzaken, en hoe je ze het best kan bestrijden.
Vochtproblemen ontstaan vaak zonder dat je het goed en wel beseft. Niet alle vochtproblemen in de woning zijn immers het gevolg van lekken. Andere oorzaken van vochtproblemen in je huis zijn ondermeer grondvocht dat naar boven komt, of een slechte ventilatie van de woning.
Om de oorzaak van je vochtproblemen te weten te komen, dien je dus eerst en vooral een goede diagnose van je vochtproblemen te stellen. Het lastige aan vochtproblemen is immers dat het probleem zich niet altijd bevind waar het vocht zich bevindt. Pak je enkel de plaats van het vocht aan, dan kan het zijn dat je de plaats waar de echte oorzaak zich bevindt, ongemoeid laat. Voer dus zeker eerst een grondige analyse van het vochtprobleem uit.
Een eerste type vochtproblemen is doorslaand vocht. De oorzaak achter doorslaand vocht ligt in de buitenmuren. In oudere woningen zijn de buitenmuren vaak in zeer slechte staat. Het zijn vaak oude, bakstenen muren, die veel scheuren en barsten bevatten. Ook de voegen tussen de bakstenen zijn vaak niet meer wat ze geweest zijn.
Deze muren bevatten vaak heel veel openingen waardoor vocht, voornamelijk neerslag, zich in de muren kan dringen. Aangezien bakstenen muren vaak vocht aanzuigen, zal het vocht zich verder in de muren dringen, waardoor ze uiteindelijk de binnenkant van de muren bereiken. Daar zorgen ze dan voor vochtplekken.
Heb je spouwmuren, dan zal het vocht tot in de spouw van je muur doordringen. De kans is groot dat ze daar isolatiematerialen vochtig zullen maken. En vochtig isolatiemateriaal, dat verliest meteen veel van zijn isolerend vermogen.
Je leest het goed, doorslaand vocht kan voor heel wat venijnige problemen zorgen. Je doet er dus goed aan om deze zo snel mogelijk op te lossen.
Doorslaand vocht aanpakken doe je door de buitengevel te beschermen tegen vocht. Het is immers langs deze weg dat het vocht de muur binnendringt. Je moet de buitenmuur met andere woorden van een beschermlaag voorzien, die de gevel beschermt en de neerslag afketst wanneer deze tegen de muur slaat.
De buitenmuur beschermen tegen vocht doe je door hem te impregneren. Door je buitenmuur te impregneren besprenkel je je buitenmuur met impregneermiddel die het inslaand vocht laat afketsen op de muur, waardoor dit vocht je muur niet meer kan binnendringen.
Op onze pagina over impregneren beschrijven we haarfijn hoe dit impregneren precies in zijn werk gaat. Maar hier vind je alvast een beknopte samenvatting.
De buitenmuur onder handen nemen doe je in drie fases:
Ontdek hoe je te werk gaat bij het impregneren van een gevel.
Optrekkend vocht is een venijnig vochtprobleem dat vooral in oudere huizen voorkomt. Optrekkend vocht ontstaat wanneer er geen waterkering is geplaatst tussen de muren en de ondergrond onder het huis. Dit wil zeggen dat muren het grondwater onder het huis kunnen opzuigen. Het vocht in de muren zal vervolgens opstijgen in de muur, en kan zelfs tot in bovenliggende verdiepingen zichtbaar zijn.
Optrekkend vocht is vrij makkelijk te herkennen. Het vocht komt immers van onderuit, waardoor vochtplekken bijna altijd laag bij de vloer zichtbaar zijn. Heb je vochtplekken die niet hoger dan 1,20 meter boven de vloer uitkomen, dan heb je quasi zeker te maken met optrekkend vocht.
Het grote probleem bij optrekkend vocht is dat er geen waterkering onder de muren is geplaatst, waardoor grondwater vrije doorgang heeft naar de muren. Door de capillaire werking van de bakstenen muur zal die het grondwater opzuigen, en dat vocht verspreidt zich vervolgens naar boven in de muur.
De oplossing om optrekkend vocht te bestrijden is dan ook heel eenvoudig: het plaatsen van een waterkerende folie onder de muren. Hierdoor ontstaat een soort van barrière tussen grondwater en muren, waardoor de muur het grondwater niet meer kan opzuigen. Dit proces heet het onderkappen van muren.
Muren onderkappen is een voor de hand liggende oplossing, maar niet altijd even eenvoudig uit te voeren. Zeker bij bestaande woning is het niet altijd eenvoudig om tot onderin de muren te geraken, zonder hiervoor ingrijpende breekwerken uit te voeren. Bovendien ontstaat er een gevaar voor de stabiliteit van de woning indien je de fundering onderin de muur gaat uitkappen.
Daarnaast is het een vrij dure operatie. Reken gerust op een 100 à 150 € per meter om je muren volledig te onderkappen.
Het plaatsen van zo’n waterkerende folie wordt daarom bijna uitsluitend toegepast in het kader van een groter renovatieproject of in een nieuwbouwproject, wanneer de muren nieuw te bouwen zijn. Elke aannemer zou de gewoonte moeten hebben om zo’n waterkerende folie te plaatsen, ook al is er niet echt een aanleiding voor, bv. omwille van gebruikte bouwmaterialen. Aarzel als toekomstig eigenaar van de woning niet om je aannemer erop attent te maken zo’n folie te plaatsen.
Is het plaatsen van een folie technisch onhaalbaar, bv. bij bestaande woningen, dan wordt vaak gekozen voor het injecteren van de muur. Bij deze oplossing zal met de muur injecteren met een speciaal soort gel. De gel wordt geïnjecteerd via gaatjes die op regelmatig afstand in de muur worden geboord. Nadat de gel wordt geïnjecteerd, zal het zich uitzetten en vervolgens verharden. Op die manier zal het een barrière vormen in de muur, die het vocht verhindert om verder in de muur op te stijgen.
De gel zal ervoor zorgen dat het gedeelte van de muur boven de injecties zal uitdrogen, maar dat is niet het einde van het werk. Grondwater bevat veel zout, en het is dit zout dat achterblijft in de muur, en ervoor zal zorgen dat pleisterwerk afbrokkelt, of behang loskomt.
Nadat je de muur hebt geïnjecteerd, moet je dus eerst wachten tot de muur opdroogt, alvorens je kan beginnen met het herstellen van de muur. Oud behangpapier moet vervangen worden, en de muur moet terug bepleisterd worden.
Op onze pagina over het injecteren van muren met gel vind je een stap per stap handleiding voor hoe je te werk moet gaan bij dit proces.
Ontdek hoe je te werk gaat bij het injecteren van muren.
Nogal wat woningen kampen met vochtproblemen als gevolg van te weinig ventilatie en een te hoge luchtvochtigheidsgraad in de woning.
Dat er af en toe een te hoge vochtigheidsgraad is in huis, dat valt niet uit te sluiten. Waterdamp is het logische gevolg van allerlei dagdagelijkse handelingen die we uitvoeren met water. Denk maar aan koken, wassen of douchen. Meestal kan je de hoge vochtigheidsgraad in huis verminderen door gewoon even het raam open te zetten. De luchtcirculatie in huis die daarop volgt, zal ervoor zorgen dat de vochtige lucht wordt vervangen door droge lucht.
Het wordt pas een probleem wanneer de hoge luchtvochtigheid niet wordt opgelost door even het raam open te zetten. Je kan immers niet 24 uur op 24 het raam laten openstaan, zeker niet in de winter.
Het probleem doet zich vooral voor wanneer de relatieve luchtvochtigheid in huis boven de 70% uitstijgt. Vanaf dan is de relatieve luchtvochtigheid hoger dan zijn ideale waarden. Indien de relatieve luchtvochtigheid boven de 100% uitstijgt, dan zal het teveel aan waterdamp in de lucht zich afzetten op de muren en het plafond, waardoor vochtplekken en schimmelplekken ontstaan.
Condensatievocht zal het eerst voorkomen op plaatsen die gevoelig kouder zijn dan andere plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan vensters. Maar ook koudebruggen zijn plekken op de muur en op het plafond waar het kouder is. Het zijn vaak plaatsen waar de isolatieschil rondom het huis onderbroken wordt, waardoor warmte langs deze weg ontsnapt, en koude lucht binnenkomt. Condensatievocht is met andere woorden een (ongewenste) methode om koudebruggen te ontdekken in je woning.
Er is natuurlijk maar één manier om condensatievocht te voorkomen, en dat is zorgen dat er meer luchtcirculatie is in je woning. Maar er zijn wel verschillende manieren om dit te doen.
In de zomer is het natuurlijk een kleine moeite om na het douchen of tijdens het koken een raam open te zetten. Een half uurtje het raam openzetten is vaak al genoeg om de luchtvochtigheid in huis gevoelig te laten dalen. Maar in de winter laat je het raam uiteraard liever toe, ook al omdat je dan veel energie verspilt aan verwarming die ontsnapt.
Ventilatoren zijn een uitstekend alternatief. De soms kleine ventilatoren, die je aan het plafond of aan de muur installeert, zuigen de vochtige lucht weg, en kunnen in geen tijd de luchtvochtigheid in een ruimte doen zakken. Er zijn bovendien verschillende types ventilatoren. Ze zijn makkelijk te installeren, en zijn vrij goedkoop. Lees ons artikel over ventilatie voor een volledig overzicht van de beschikbare ventilatoren.
Ontdek hoe je condensatievocht kan vermijden dankzij ventilatoren.
Een alternatief voor ventilatoren zijn de luchtontvochtigers. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze toestellen bedoeld om de luchtvochtigheid in een ruimte te doen dalen. Net zoals bij de ventilatoren kan je ook hier kiezen uit een brede waaier aan toestellen die op de markt beschikbaar zijn. Maar om het juiste toestel eruit te kiezen stel je jezelf best de volgende vragen:
Trek met het antwoord op deze vragen naar de winkel, en de specialisten in de winkel geven je vast en zeker advies over welk toestel je best aanschaft.
Tot slot kan je natuurlijk ook een volledig ventilatiesysteem in je woning laten plaatsen. Dit is vooral interessant wanneer je momenteel aan het bouwen hebt, of binnenkort begint te bouwen. Een ventilatiesysteem is immers iets dat van in het begin in de plannen van je huis moet inpassen. Er moet immers de nodige ruimte voor voorzien worden in je woning.
Volledige ventilatiesystemen worden alsmaar interessanter, omdat er ook steeds beter geïsoleerd wordt. Betere isolatie betekent immers ook minder luchtcirculatie in je woning, tenzij je er zelf voor zorgt via een ventilatiesysteem. Hou dus zeker rekening met voldoende ventilatie wanneer je binnenkort gaat bouwen.
Vochtproblemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren in een woning. En hoewel vochtplekken soms op dezelfde plekken terugkomen, kan de oorzaak van deze vochtplekken volledig verschillend zijn. Soms ligt de oorzaak van vochtige muren aan het grondvocht onder het huis, maar soms is het afkomstig van neerslag dat op de buitenmuren slaat. En ook lekken in het dak of in de waterleiding kunnen natuurlijk een oorzaak zijn voor vochtproblemen.
Een eerste stap in vochtbestrijding is daarom een grondige analyse van het vochtprobleem. En dat is werk voor specialisten. Met speciale apparatuur en tonnen ervaring kunnen ze met grote zekerheid de juiste diagnose stellen, en een adequate oplossing vinden voor je vochtproblemen.
Uit dit artikel onthouden we dus twee zaken:
Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.
Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.