×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vochtige muren behandelen: stappenplan, premies en richtprijzen

Vochtproblemen komen helaas nog al te vaak voor in woningen in ons land. Volgens recente onderzoeken zou meer dan de helft van de woningen vroeg of laat te maken krijgen met vochtproblemen. Een onwaarschijnlijk aantal. Veel mensen weten zelfs niet dat ze te maken hebben met vochtproblemen, aangezien het vocht zich manifesteert op plaatsen die niet zichtbaar zijn, zoals onder de vloer of achter een kast.

vochtige muren

Vochtproblemen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. Schimmels of zwammen zijn typische voorbeelden van problemen die je mag verwachten in ruimtes met teveel aan vocht.

In dit artikel willen we echter focussen op vochtige muren. Ook vochtige muren zijn een klassieke indicatie voor vochtproblemen. De muren vertonen lelijke vochtplekken, en soms kunnen ze zelfs schimmel bevatten.

Voor we gaan onderzoeken wat de mogelijke oorzaken zijn voor vochtige muren, en hoe we deze kunnen oplossen, gaan we eerst dieper in op de mogelijke gevolgen van vochtige muren. Door deze gevolgen eerst te overlopen, willen we je duidelijk maken dat je vochtige muren best niet te lang ongemoeid laat, en dat je deze beter zo snel mogelijk laat behandelen.

In dit artikel:

vochtige muren


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Gevolgen van vochtige muren

Vocht in muren kan op verschillende manieren kwalijke gevolgen hebben. Niet enkel voor je woning zelf, maar ook voor je gezondheid.

Stabiliteit van je woning

Natte muren ondermijnen de stabiliteit van je woning. Je muren worden week, en daardoor minder stabiel. Wees gerust, je huis zal uiteraard niet instorten wanneer je hier en daar een vochtplek hebt. Maar laat het zeker niet te ver komen.

Hoezeer de stabiliteit van je woning beïnvloed wordt, hangt ook af van het type baksteen of materiaal waarmee je huis is opgebouwd. Normale baksteen kan doorgaans goed tegen vocht. Sommige zachte soorten baksteen nemen echter veel vocht op, en die kunnen na verloop van tijd schade oplopen. Denk maar aan de winter, wanneer het vriest en het vocht in de muren uitzet.

Ook huizen opgebouwd uit lemen muren, zoals bijvoorbeeld oudere boerderijen, laat je best niet te lang staan met vochtige muren.

Schimmels en zwammen

Sommige ongewenste gasten hebben vocht nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Schimmels en zwammen zijn daar mooie voorbeelden van. Schimmels en zwammen ontwikkelen zich graag in warme en vochtige omgevingen, ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en een temperatuur tussen 15° en 25° Celsius.

Op je vochtige muur hebben ze dus alvast hun perfecte voedingsbodem gevonden.

Schimmels en zwammen kunnen gevaarlijk zijn, niet enkel voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je woning. Huiszwammen bevatten draadjes die zich in het hout van je woning dringen, en het vocht leegzuigen. Hierdoor wordt dit hout droog en brokkelig, wat de stabiliteit ervan niet ten goede komt.

En hoewel huiszwammen zich vaak ontwikkelen op houten constructies, kunnen ze ook overgroeien naar beton of baksteen.

huiszwammen

Ongedierte

Niet enkel zwammen en schimmel zijn liefhebber van vochtige plaatsen, ook allerlei soorten ongedierte worden aangetrokken door vocht. Denk hierbij maar aan pissebedden of zilvervisjes.

Niet aangenaam om naar te kijken, maar nog erger is dat ze allergenen verspreiden in huis, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Zoveel mogelijk uit je huis houden, die beestjes!

Gezondheidsproblemen

We hebben het in dit artikel al aangehaald, ook voor je eigen gezondheid kunnen vochtige muren nefast zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met vochtige muren ook meer gezondheidsklachten hebben. En vaak komen dezelfde klachten terug.

Allergische reacties

Allergische reacties zijn heel vaak voorkomende klachten bij mensen die te kampen hebben met vocht in de muren.

Infecties aan de luchtwegen

Hoofdpijn

Oorzaken van vochtige muren

Nu we de gevolgen van vochtige muren hebben overlopen, ben je er hopelijk van overtuigd dat vochtige muren meteen aangepakt moeten worden. De eerste stap in het behandelen van vocht in muren is te onderzoeken hoe het komt dat de muren vochtig zijn. We moeten met andere woorden achterhalen wat de oorzaak is van de natte muren.

Vochtige muren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is niet altijd even makkelijk te achterhalen wat nu juist de precieze oorzaak is.

Gelukkig zijn er een aantal tips en typische kenmerken die je een stap in de goede richting kunnen geven.

vochtige muren

Optrekkend vocht

Een eerste typische oorzaak van vochtige muren is optrekkend vocht. Dit type vochtprobleem ontstaat wanneer grondvocht wordt opgezogen door bakstenen muren en verder opstijgt in de muur. Het is een veel voorkomend probleem bij vooral oude en poreuze bakstenen muren.

Hoewel optrekkend vocht steeds onderaan de muur ontstaat, kan het vocht soms heel hoog in de muur opstijgen, zelfs tot bovenliggende verdiepingen, zoals het gelijkvloers.

De oorzaak van optrekkend vocht ligt niet enkel bij het poreuze karakter van de muur, maar ook bij het ontbreken of het slecht werken van een waterkering tussen de muur en de ondergrond. Aangezien er geen waterkering is die het opstijgend vocht tegenhoudt, heeft het grondwater vrije baan, en kan het ongehinderd door de muur worden opgezogen.

Optrekkend vocht is meestal makkelijk te herkennen. Aangezien de oorzaak van optrekkend vocht zich steeds in de ondergrond bevindt, zullen ook de vochtplekken zich laag bij de grond bevinden. Vochtplekken afkomstig van optrekkend vocht bevinden zich typisch op maximaal 1,20 meter boven de grond. Heb je vochtplekken die hogerop in de muur bevinden of op het plafond, dan heb je bijna zeker te maken met een ander type vochtprobleem.

optrekkend vocht

Lees meer over de kenmerken en de oorzaken van optrekkend vocht.

Optrekkend vocht behandelen

Optrekkend vocht kan op verschillende manieren behandeld worden. Een eerste populaire methode is het onderkappen van muren. Bij deze methode zal men een waterkering plaatsen tussen de bakstenen muur en de ondergrond. Deze waterkering, bestaande uit een waterdichte folie, zal als barrière dienen tussen de ondergrond en de muur.

Het onderkappen van muren is een heel efficiënte methode, maar niet altijd even haalbaar. Beide zijden van de muur moeten immers toegankelijk zijn om de vochtwerende folie te kunnen aanbrengen. Zeker bij bestaande woningen is dit zelden mogelijk. Muren onderkappen zal dan ook voornamelijk plaatsvinden bij grote renovaties of bij nieuwbouwprojecten.

Het onderkappen van muren is ook vrij duur. Reken op een prijs tussen 100€ en 150€ per lopende meter.

Indien het onderkappen van de muren niet mogelijk blijkt te zijn, dan zal men kiezen voor een alternatief. Vaak zal men dan de muren injecteren met een speciale gel.

Bij deze methode zal men proberen te verhinderen dat het vocht verder in de muur opstijgt door een soort van barrière in de muur te creëren. Hiervoor zal met gaatjes in de muur boren, waarna een speciale gel wordt geïnjecteerd. Deze gel zal zich in de poreuze muur verspreiden en uitzetten. Na een tijd zal deze gel verharden, waardoor het een barrière vormt voor het vocht in de muur.

muren injecteren

Deze methode heeft als voordeel dat het heel makkelijk toe te passen is in zowat elke woning. Bovendien kan je het makkelijk zelf uitvoeren indien je een beetje handig bent. Alles wat je moet doen, is gaatjes in de muur boren, en de gel injecteren met een speciaal injectietoestel dat in een doe-het-zelfzaak te verkrijgen is.

Het grootste nadeel van deze methode is dat je het vocht niet 100% uit je muur krijgt. Al het vocht boven de barrière zal na verloop van tijd uitdrogen. Maar al het vocht onder de barrière blijft nog steeds in je muur zitten.

Je moet de gel dus zo laag mogelijk bij de vloer injecteren, zodat je het grootste deel van de vochtplekken op de muur kan verwijderen.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het injecteren van muren.

Doorslaand vocht

Een tweede vaak voorkomende oorzaak van vochtige muren, is doorslaand vocht. Bij doorslaand vocht, ook wel regenslag genoemd, bevindt de oorzaak van de vochtproblemen zich aan de buitenkant van je woning.

In dit geval komt het vocht in de muren terecht als gevolg van neerslag. Deze neerslag kan de muren binnendringen door het poreuze karakter van die muur. Vaak zal de buitenmuur of gevel in geval van doorslaand vocht ook schade vertonen, zoals barstjes of scheuren, waardoor het vocht ook langs deze weg de muur kan binnendringen.

Hoewel de oorzaak van het vochtprobleem zich aan de buitenkant van de muur bevindt, kan het vocht zich vaak een weg banen naar de binnenkant van de muur, met vochtplekken op de binnenmuren tot gevolg.

Lees meer over de kenmerken en de oorzaken van doorslaand vocht.

doorslaand vocht

Doorslaand vocht bestrijden

Om doorslaand vocht te bestrijden moet je dus niet de vochtplekken op de binnenkant van de muur aanpakken, maar wel de buitenmuur. Het is immers via de buitenmuur dat het vocht de muur binnendringt.

Vaak zal men de buitenmuur beschermen tegen doorslaand vocht of regenslag door de gevel te impregneren. Door de gevel te impregneren zal men als het ware een soort van beschermlaagje op de buitenmuur aanbrengen, waardoor die tegen neerslag beschermd wordt. Nadat het impregneermiddel op de buitenmuur is aangebracht, zal vocht zich niet meer in de muur kunnen dringen, maar zal het afgeketst worden door de beschermlaag. De buitenmuur wordt als het ware immuun voor vocht.

muur impregneren

De gevel impregneren is niet zo’n moeilijk karwei, maar het vergt wel een grondige voorbereiding. Impregneermiddel mag niet zomaar op eender welke muur worden aangebracht.

In een eerste fase moet de buitenmuur eerst grondig hersteld worden. Alle barstjes, scheurtjes en voegen moeten grondig opgevuld worden. Een muur met scheuren en kapotte voegen zal altijd vochtproblemen hebben, welke behandeling je ook volgt.

Nadat de muur is hersteld, moet deze ook nog netjes gereinigd worden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een hogedrukreiniger gebruiken. In deze fase moet je goed letten dat de muur perfect gereinigd is. Kijk bijvoorbeeld na of er geen mossen in de voegen achterblijven. Pas wanneer de muur perfect gereinigd is, kan je overgaan tot het impregneren van de muur.

De gevel impregneren is niet zo moeilijk. Ben je handig genoeg om een muur te schilderen, dan kan je dit karwei ook best wel aan. Belangrijk is wel om het juiste impregneermiddel te kiezen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de ondergrond van je muur. Heb je een bakstenen muur, dan heeft het natuurlijk weinig zin om een impregneermiddel voor een houten muur te gebruiken.

Breng voldoende impregneermiddel aan, zodat de muur volledig verzadigd is. Voor de eenvoud werk je best ook in stukjes, zodat je goed het overzicht behoudt.

Voor meer tips en tricks, lees je best ons artikel over het impregneren van een gevel.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het impregneren van een gevel.

Condensatievocht

Een laatste oorzaak van vochtige muren is uiteraard condensatievocht. Die type vochtprobleem komt voornamelijk voor wanneer er in een bepaalde ruimte te weinig luchtcirculatie is, in combinatie met een te hoge vochtigheidsgraad.

Een te hoge vochtigheidsgraad komt in zowat alle huizen wel eens voor. Het is een gevolg van dagdagelijkse handelingen die we uitvoeren, zoals koken, wassen, of het nemen van een douche. Als gevolg van het vrijkomen van waterdamp die voortkomt uit onze handelingen, zal de relatieve vochtigheidsgraad in huis tijdelijk stijgen.

Indien er voldoende luchtcirculatie is in je woning, dan zal die warme vochtige lucht worden aangezuiverd door drogere buitenlucht. Maar als de luchtcirculatie ontbreekt, dan zal de warme en vochtige lucht blijven hangen.

De relatieve luchtvochtigheid zal dan blijven stijgen tot boven de ideale waarden (tussen 40 en 60%). Stijgt de relatieve luchtvochtigheidsgraad tot boven de 100%, dan zal het teveel aan vocht in de lucht zich afzetten op de muren. In dat geval krijg je dan vochtige muren en vochtplekken op de muur.

condensatievocht

Lees meer over de kenmerken en de oorzaken van condensatievocht.

Condensatievocht bestrijden

Vochtige muren als gevolg van condensatievocht kan je op één enkele manier bestrijden. En dat is ervoor zorgen dat er meer luchtcirculatie of ventilatie aanwezig is in je woning. Vaak is het openzetten van een raam voor een halfuurtje na het douchen al een grote stap in de goede richting. Maar indien de hoge luchtvochtigheidsgraad blijft aanhouden, dan is het plaatsen van een ventilator een betere optie.

Een kleine ventilator die je aan de muur hangt, hoeft helemaal niet duur te zijn. Kleine modellen van muurventilators vind je al vanaf 50€, zijn makkelijk te installeren, en zuigen snel en efficiënt de warme en vochtige lucht naar buiten.

Heb je een nieuwbouw, en ben je volop aan het bouwen, dan plan je best vooruit. In dat geval is het steeds een goed idee om een allesomvattend ventilatiesysteem in je woning in te plannen. Zeker bij nieuwere huizen, waar alles goed geïsoleerd wordt, is het belangrijk om ook voor de nodige luchtcirculatie te zorgen met een degelijk ventilatiesysteem voor het hele huis.

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen
Offertes voor vochtbestrijding