×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gevel impregneren tegen doorslaand vocht: stappenplan, premies en richtprijzen

De gevels van je huis krijgen het soms hard te verduren. Ze worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Bovendien ondervinden ze ook hinder van luchtverontreiniging en de uitlaat van passerende auto’s. Hierdoor kunnen ze na verloop van tijd een sterk verwaarloosde indruk achterlaten, wat natuurlijk niet leuk is voor de uitstraling van je woning.

In dit artikel:

Gevel impregneren? Wat is dat?

Je gevel impregneren wil eigenlijk zeggen dat je je gevel een beschermende laag geeft. Stel het jezelf voor alsof dat je je huis inpakt met een regenjas, waardoor het geen hinder meer ondervindt van neerslag.

Vaak wordt als impregneermiddel een transparante chemische stof gebruikt, die via een sproeier op de gevel wordt gespoten. Dankzij de transparante kleur behoudt de gevel zijn oorspronkelijke kleur, waardoor er aan de uitstraling van je woning wat dat betreft niets verandert.

gevel impregneren

Impregneren of hydrofoberen?

Impregneren en hydrofoberen zijn twee termen die door specialisten nogal eens door elkaar worden gebruikt. Maak je geen zorgen, de beide termen willen eigenlijk min of meer hetzelfde zeggen.

Hydrofoberen wil eigenlijk zeggen dat je iets waterafstotend maakt, terwijl impregneren de handeling is die de gevel of muur een waterafstotende laag geeft. Beide termen zijn dus niet 100% hetzelfde, maar in deze context kunnen ze dus gerust door elkaar gebruikt worden. Voor de eenvoud gebruiken wij de term impregneren in de rest van dit artikel.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Waarom je gevel impregneren?

Je gevel impregneren wordt wel eens gezien als een standaard werkje dat tegenwoordig steeds wordt uitgevoerd bij nieuwe gevels. Maar het heeft zeker heel wat voordelen.

Ook bij oude gevels die beschadigd of verontreinigd zijn, kan het impregneren van de gevel heel veel problemen oplossen.

We lijsten hier de belangrijkste voordelen van het impregneren van een gevel op.

gevel impregneren

Wanneer is impregneren geen goede oplossing?

Het impregneren van de gevel is zowel een preventieve als een probleemoplossende maatregel tegen een bepaald soort vochtproblemen, maar zeker niet tegen alle soorten vochtproblemen. Vooraleer je begint met deze behandeling, moet je jezelf er eerst van vergewissen dat het impregneren van de gevel wel de juiste oplossing is voor je vochtproblemen.

Een muur of gevel kan immers geteisterd worden door verschillende soorten vochtproblemen. Niet elk van deze vochtproblemen los je op door je gevel te impregneren.

Het voornaamste voorbeeld hiervan is optrekkend vocht. Dit type vochtproblemen wordt veroorzaakt door grondvocht dat door de muur wordt aangezogen, en zich van onderaan de muur een weg naar boven waant. Opstijgend vocht herken je dus voornamelijk doordat de vochtplekken zich laag bij de grond bevinden.

Optrekkend vocht los je niet op door de gevel te impregneren, maar wel door de muur te injecteren met een vochtwerende gel. Elders op deze site gaan we dieper in op het injecteren van muren.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het injecteren van muren.

Een ander voorbeeld van vochtproblemen is lekkage. Een lekkende dakgoot dat niet meteen hersteld wordt, kan na verloop van tijd vochtplekken veroorzaken op de gevel.

Uiteraard kan je met het impregneren van de gevel ervoor zorgen dat het lekkende water minder impact heeft op de muur. Maar het is uiteraard nog verstandiger om meteen de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken, en met andere woorden de dakgoot gewoon te herstellen.

Hoe ga je te werk?

Je gevel impregneren kan op het eerste zicht een makkelijk karwei lijken, maar je moet wel enkele strikte richtlijnen volgen indien je het gewenste resultaat wil bekomen. In dit geval geldt meer dan ooit: een goede voorbereiding is het halve werk!

Stap 1: het geschikte impregneermiddel kiezen

Vooraleer je begint met de werken, is het belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen. Dit is iets belangrijker dan je op het eerste zicht zou denken. Er zijn immers vele verschillende impregneermiddelen op de markt. De keuze van het juiste impregneermiddel zal voornamelijk afhangen van het type ondergrond (baksteen, hout, …) en de grootte van de poriën in de muur.

Heb je een bakstenen muur, maak dan niet de fout om een impregneermiddel voor een houten muur te kopen. Deze zal immers niet werken op je bakstenen muur.

Wil je je gevel een licht andere tint meegeven? Dat kan. In een goede doe-het-zelf-zaak vind je makkelijk een impregneermiddel die je muur een andere kleur of tint kan geven.

Welk impregneermiddel je ook kiest, hou steeds in het achterhoofd dat je een aangebracht impregneermiddel niet meer kan verwijderen. Bovendien kan je een geïmpregneerde gevel jarenlang niet meer schilderen. Neem dus voldoende de tijd om het juiste impregneermiddel te kiezen.

Stap 2: de muur reinigen of herstellen

Beginnen doe je steeds door je muur die je wil impregneren, netjes te reinigen. Alle oneffenheden of andere stukjes vuil moeten zorgvuldig van de muur verwijderd worden. Vervuiling zorgt er immers voor dat het impregneermiddel niet voldoende goed kan worden opgenomen door de muur. En dit vermindert uiteraard de goede werking van dit impregneermiddel.

Reinigen kan je uiteraard op verschillende manieren doen. Je begint best met het reinigen van de muur met een hogedrukreiniger. Hiermee kan je vast al het grootste deel van de vuiligheid verwijderen. Daarna kan je nog eens de hele muur overlopen en alle restjes handmatig verwijderen. Hiervoor kan je eventueel wat water en een harde borstel gebruiken. Let wel op dat je bij het reinigen de muur niet beschadigt.

Het is ook belangrijk om voegen of scheurtjes op te vullen of te herstellen vooraleer je begint met het impregneren van de gevel. De gevel moet met andere woorden in goede staat zijn wanneer je met de werken begint.

Indien je toch moet voegen of bijkomende metselwerk uitvoeren, dan moet je er rekening mee houden dat dit pas uitgevoerde voegwerk enkele dagen nodig heeft om te drogen. De gevel moet immers perfect droog zijn vooraleer je kan impregneren. Reken op minimum een week droogtijd van het voegwerk.

Stap 3: Afdekken van niet te behandelen delen

Vele impregneermiddelen bevatten chemische elementen die sommige materialen, zoals marmer en blauwe hardsteen, kunnen beschadigen. Het is dan ook belangrijk om deze materialen vooraf te beschermen met een plastic folie.

Ook andere elementen, zoals ramen en deuren, laat je best vooraf afplakken om een optimale bescherming te bieden, en zoveel mogelijk schade te vermijden.

Indien je voorzichtig tewerk gaat, hoef je aanpalende muren of aangrenzende delen niet zozeer te beschermen. Wil je toch zeker zijn, dan mag je dit uiteraard steeds doen.

Worden niet te behandelen materialen tijdens de werken toch aangetast door het impregneermiddel, dan moet je deze meteen reinigen met water.

gevel impregneren

Stap 4: het impregneermiddel aanbrengen

Nu je alle voorbereidende werken hebt uitgevoerd, kan je beginnen met het impregneren van de gevel of de muur.

Je kan het impregneermiddel aanbrengen op verschillende manieren. Je kan een borstel of rol gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een spuitmachine of vernevelaar. Veel zal afhangen van de grootte van de te behandelen oppervlakte.

Hoeveel impregneermiddel je moet aanbrengen, hangt af van de porositeit van je muur, met andere woorden de mate waarin je muur vocht doorlaat. Is je muur heel poreus, dan gebruik je best iets meer impregneermiddel. Doorgaans ga je goed kunnen afleiden hoeveel impregneermiddel je moet aanbrengen. Indien je muur het product niet meer absorbeert, dan is de ondergrond verzadigd en hoef je dus niet meer aan te brengen.

Gemiddeld zal je zo’n 5 liter per 10 m² aan product verbruiken. De kans bestaat dat dit in jouw geval kan verschillen, maar het kan wel een goede leidraad zijn, ook naar kostenberekening toe.

Er is niet echt een richtlijn om impregneermiddel aan te brengen, maar doorgaans wordt van boven naar onder gewerkt, aangezien dit het makkelijkst is.

Je kan de muur best ook in denkbeeldige vlakken onderverdelen. Dit maakt het werk iets draaglijker. Je bewaart zo ook een mooi overzicht.

gevel impregneren

Stap 5: Afwerking en controle

Nadat je de hele muur hebt behandeld, is het tijd voor de afwerking. Zijn er bijvoorbeeld delen op de muur die nog vlekken vertonen en niet meteen opdrogen, dan kan je deze best reinigen met white spirit. Ook de materialen die je hebt gebruikt, mag je reinigen met white spirit.

Geef de muur voldoende tijd om op te drogen. Eens de muur volledig is opgedroogd, mag je alle afdekfolie en tape verwijderen.

Eindigen doe je uiteraard met een grondige check-up van de volledige muur. Verifieer of je nergens een stuk bent vergeten, en of je geen vlekken hebt gemaakt op andere materialen, zoals ramen of deuren.

Zelf impregneren? Of overlaten aan een specialist?

Nu we het volledige stappenplan hebben overlopen, borrelt misschien wel het idee in je op om het werk zelf uit te voeren. Een gevel impregneren is inderdaad niet zo ingewikkeld. Ben je handig genoeg om een muur te schilderen, dan kan je dit zeker ook.

Maar zoals zo vaak in zulke gevallen is het heel belangrijk dat het werk goed wordt uitgevoerd. Een gevel impregneren kan je maar één keer. Nadat je het hebt aangebracht, kan je een impregneermiddel niet meer verwijderen. Je moet dus heel zeker zijn van je zaak, en perfect weten wat je doet.

Ben je niet zeker van je zaak? Of wil je zeker zijn dat het werk van de eerste keer correct wordt uitgevoerd? Dan kan je beter een specialist inroepen. Dit kost misschien wel iets meer, maar je krijgt er de kennis en expertise van een echte stielman voor in de plaats!


Contacteer een vochtspecialist

Hoeveel kost het impregneren van een gevel?

De kostprijs voor het impregneren van de gevel hangt vooral af van de oppervlakte van je gevel, en de toestand waarin je gevel zich bevindt. Je kan pas een gevel impregneren wanneer deze volledig hersteld en gereinigd is. Bij nieuwbouwwoningen zal je dus vaak het impregneren moeten betalen, bij oude en beschadigde muren zal de muur eerst nog hersteld en gereinigd moeten worden.

Voor het impregneren van een gevel bedraagt een gemiddelde kostprijs tussen de 6 € en de 10 € per vierkante meter. Vaak zal de kostprijs eerder richting 6 € per meter liggen indien het gaat om een grotere oppervlakte.

Moet de gevel eerst nog gereinigd worden, reken dan op een bijkomende kostprijs van zo’n 10 € per vierkante meter. Voor een herstelling van de gevel, betaal je gemiddeld zo’n 15 € per vierkante meter.

Nog eens de richtprijzen voor elk type activiteit:

Herstellen : 15 € per m²

Reinigen : 10 € per m²

Impregneren : 9 € per m²

Heb je een idee van de oppervlakte van je gevel of muur, dan kan je nu gemakkelijk een inschatting maken van de totale kostprijs.

Selecteer de oppervlakte van de te behandelen gevel (in m²)


Selecteer de werken die uitgevoerd moeten worden



Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen
Offertes voor vochtbestrijding