Zie je vochtplekken opduiken op de muren van je woning? Heel vervelend natuurlijk, en iets waar je best zo snel mogelijk komaf mee maakt. Vochtplekken brengen immers heel wat ongedierte en schimmel met zich mee, waardoor de hygiëne in de woning drastisch naar beneden gaat.
Eén van de mogelijke oorzaken van vochtproblemen is doorslaand vocht.
Dit type vochtproblemen ontstaat wanneer neerslag, zoals regen, tegen de buitenmuur van de woning slaat. Het vocht wordt door de buitenmuur aangezogen en opgenomen in de muur. Omwille van het poreuze karakter van de buitenmuur zal het vocht zich een weg kunnen banen binnenin de muur, waardoor ook vochtplekken aan de binnenkant van de muur kunnen ontstaan.
In tegenstelling tot andere types van vochtproblemen is doorslaand vocht vrij makkelijk te herkennen. De oorzaak bevindt zich vaak aan de buitenkant van de woning. Zie je vochtplekken op de buitenmuren, en veroorzaken die ook vochtplekken op dezelfde plek aan de binnenkant van de muur, dan heb je bijna zeker te maken met doorslaand vocht.
Dat neerslag, en dan voornamelijk regen, aan de basis ligt van doorslaand vocht, dat kon je hierboven al lezen. Maar waarom heb net jij last van doorslaand vocht, en bijvoorbeeld niet je buur? Hiervoor kunnen een aantal mogelijke redenen zijn. Hier sommen we de meest waarschijnlijke redenen op.
Een poreuze gevel wil zeggen dat de gevel heel goed water doorlaat, wat uiteraard geen goede zaak is. We willen immers dat het water buiten blijft. Voornamelijk bakstenen muren hebben de eigenschap om poreus te zijn. Daarom krijgen deze vaak een behandeling tegen doorslaand vocht of regendoorslag.
Vele oude gevels hebben deze behandeling nog niet gekregen, waardoor ze makkelijk vocht doorlaten in de muren.
Ook beschadigde gevels zijn natuurlijk een makkelijke prooi voor doorslaand vocht. Heb je een gevel waar al veel barstjes en scheurtjes in zitten? Dan zet je de poort natuurlijk wagenwijd open voor vocht. Deze barstjes en scheurtjes zo snel mogelijk dichten is dan de boodschap!
Een muur kan niet behandeld zijn (eerste puntje), maar kan ook fout behandeld zijn. Vele buitenmuren krijgen na de ruwbouw nog een afwerkingslaag in de vorm van pleisterwerk of schilderwerk. En hier mag je niet zomaar eender wat tegen je muur gooien.
Wat je ook gebruikt voor je afwerking, de pleister of de verf moet damp-open of ademend zijn. Heb je verf of een pleisterlaag die niet ademend is, dan zit vocht dat in de muur raakt daar opgesloten, en kan het niet verdampen. De muur kan op die manier niet op een natuurlijke manier terug uitdrogen.
Elk type opening in de buitenmuur is een potentiële ingang voor vocht. Alle openingen moeten dus goed afgesloten zijn. Waar het bijvoorbeeld heel vaak fout gaat, is aan de verbinding tussen ramen en deuren enerzijds, en de buitenmuur anderzijds. Een afwerking die niet 100% correct is uitgevoerd, kan voor problemen met doorslaand vocht zorgen.
Helaas ook een veel voorkomende oorzaak: de lekkende dakgoot. Ook dit is vaak een oorzaak van doorslaand vocht, aangezien vocht dikwijls via de buitenmuur naar beneden glijdt, en op die manier gaten en kieren binnenglipt.
Er zijn ook nog andere mogelijke oorzaken, zoals het ontbreken van lekdorpels bij ramen en deuren, of ontbreken van loodslabben op het dak. Maar de oorzaken in de lijst zijn veruit de meest voorkomende oorzaken van doorslaand vocht.
Het feit dat zoveel verschillende dingen een oorzaak kunnen zijn voor doorslaand vocht, maakt het ook moeilijk te analyseren waar nu juist het probleem zich bevindt. Het is dan ook aan te raden om die analyse steeds te laten uitvoeren door een specialist.
Net zoals andere types van vochtproblemen, heeft ook doorslaand vocht vaak onprettige gevolgen voor zowel de gezondheid van mens en gebouw, als voor de levenskwaliteit in de woning. Soms zijn er zelfs gevolgen waar je in eerste instantie niet bij stilstaat. Aan ons om al deze gevolgen eens voor jou op te lijsten.
Bij doorslaand vocht staan de buitenmuren in de vuurlinie. Zij vangen de regenslag op, en dit zorgt op termijn voor een verdere beschadiging van de buitenmuren. Zeker in de winter kan vocht de buitenmuren verder beschadigen. Indien het vocht in de muur bevriest, zal het uitzetten, en de scheurtjes in de buitenmuur verder verbreden.
Misschien wel het meest vervelende gevolg van doorslaand vocht, is dat het zich makkelijk een weg naar binnen kan wanen. Ook de binnenmuren zullen na verloop van tijd dus hinder ondervinden als gevolg van het doorslaand vocht. De binnenmuren zullen vochtig aanvoelen, en beschadigd raken. Denk maar aan pleisterwerk dat van de muren afbrokkelt, en blaasjes die onder de verflaag komen.
Waar vocht is, daar zijn schimmelplekken niet veraf. Indien de binnenmuren constant vochtig zijn, dan vormen die een ideale voedingsbodem voor schimmelplekken. Niet aangenaam om naar te kijken, en al zeker niet bevorderlijk voor je gezondheid.
Hoe je schimmelplekken verwijdert, kan je lezen op onze pagina over schimmel verwijderen.
Bekijk een uitgebreid stappenplan voor het verwijderen van schimmel.
Heb je pech, dan slaan de vochtproblemen over op andere ruimtes in huis. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat doorslaand vocht ook zorgt voor vochtproblemen in de kelder. Indien de buitenmuren van de kelder van even slechte kwaliteit zijn als de andere buitenmuren, dan kan water de kelder binnensijpelen, en ook daar voor vochtproblemen zorgen.
Kelderdichting is dan een oplossing. Bij kelderdichting zal een waterdichte cementlaag op de muren aangebracht worden, die het binnenkomend sijpelwater buitenhoudt. Is dat nog niet voldoende, dan biedt kelderdrainage een uitweg.
Lees meer over het waterdicht maken van de kelder via kelderdichting of kelderdrainage.
Veel woningen zijn in het bezit van een spouwmuur, waarbinnen vaak isolatie geplaatst is. Indien doorslaand vocht tot bij de isolatielaag geraakt, dan kan ook deze vochtig worden. Isolatie die vochtig wordt, verliest doorgaans veel van zijn isolatievermogen, zeker indien het gaat om isolatie op basis van minerale wollen, zoals glaswol of rotswol.
Slecht werkende isolatie is natuurlijk ook nefast voor je energierekening. Indien de isolatie niet meer werkt, ontsnapt alle warmte via je muren naar buiten, waardoor je verwarming overuren moet draaien, met een hoge energierekening tot gevolg.
Het feit dat er zoveel verschillende oorzaken kunnen zijn voor doorslaand vocht, wil meteen ook zeggen dat er geen éénduidige oplossing is om doorslaand vocht te bestrijden. Alles zal afhangen van wat de oorzaak juist is.
In een eerste fase zal je dus moeten analyseren waar het probleem zich juist bevindt. Gaat het om een barst in de muur, of is de muur eerder oud en beschadigd, en daardoor ook heel poreus?
Heb je eenmaal de oorzaak gevonden, pas dan kan je gaan bepalen hoe je de vochtproblemen moet gaan oplossen.
Zoals hierboven al uitvoerig besproken, zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Maar vaak wordt steeds hetzelfde procedé gebruikt wanneer je de muur wil beschermen tegen doorslaand vocht.
In eerste instantie moet de buitenmuur terug hersteld worden. Dit wil zeggen dat eventuele barstjes en scheurtjes hersteld moeten worden, en dat voegen terug opgevuld moeten worden. Pas wanneer je weet dat de muur geen barstjes of scheurtjes meer heeft, kan je verdergaan naar de volgende fase in het behandelingsproces.
Vooraleer je een gevel of buitenmuur kan behandelen, moet deze muur eerst hersteld of gerenoveerd worden, indien dit nodig is. Voegen moeten hersteld worden, en ook barsten en scheuren pak je vooraf best aan.
Ontdek hoe je precies te werk gaat bij een gevelrenovatie!
Vooraleer je de gevel of buitenmuur een beschermlaagje geeft, is het belangrijk om de muur eerst nog even te reinigen. Indien er nog vuil op de muur is, dan kan het impregneermiddel dat je in de volgende fase gaat gebruiken, zich niet hechten op de muur.
Reinigen kan je uiteraard op verschillende manieren doen, maar het makkelijkst is ongetwijfeld de hogedrukreiniger. Hiermee kan je al het gros van al het vuil van de muur verwijderen.
Daarna kan je best nog eens manueel over de muur gaan, om te controleren of alles mooi proper is. Let bijvoorbeeld ook op mossen of andere vormen van onkruid die zich nog op de muur bevinden. Deze moeten ook verwijderd worden.
Is je gevel perfect proper en opgedroogd, dan kan je verdergaan naar de volgende fase.
Dit is de fase waar je je buitenmuur een beschermlaagje geeft tegen het vocht dat van buitenaf tegen de gevel slaat. De buitenmuur behandelen tegen doorslaand vocht doe je door je buitenmuur te impregneren. Door de buitenmuur te impregneren zal je een soort van beschermlaag aanbrengen op de buitenmuur, waardoor vocht niet meer zo makkelijk de muur zal binnendringen.
Je kan het impregneermiddel makkelijk vinden in de betere speciaalzaak. Een impregneermiddel aanbrengen op de buitenmuur kan je overigens makkelijk zelf doen. Maar zoals gezegd in de vorige fase, zorg er vooraf voor dat de buitenmuur proper, droog en egaal is. Daarna zorg je er ook voor dat ramen en deuren beschermd zijn. Pas daarna kan je beginnen met het impregneren van de buitenmuur.
Impregneren van de buitenmuur is dus de beste oplossing tegen doorslaand vocht. Het vocht zal op de buitenmuur afgeketst worden, en bovendien blijft je buitenmuur er na de behandeling net hetzelfde uitzien, aangezien het impregneermiddel kleurloos is.
Ontdek hoe je precies te werk gaat bij het impregneren van een gevel.
Zoals gezegd is het impregneren van de buitenmuur iets wat je makkelijk zelf kan doen. Je kan het vergelijken met het schilderen van een muur. Ben je handig genoeg om te schilderen, dan kan je dit ook makkelijk zelf doen.
Voel je je echter toch niet handig genoeg, of ben je niet zeker hoe je doorslaand vocht best kan bestrijden, aarzel dan niet om een beroep te doen op een specialist in vochtbestrijding. Zij hebben vaak voldoende ervaring in het bestrijden van doorslaand vocht.
De prijs voor het impregneren van een gevel hangt natuurlijk af van hoeveel werk er juist dient te gebeuren. Gaat het slechts over het dichten van enkele voegen of het herstellen van een lekkende dakgoot? Of wil je de hele muur onder handen nemen, en de gevel laten impregneren? Uiteraard zal het veel duurder zijn indien je kiest voor de tweede optie. Maar dan ben je ook voor lange tijd gerust, en hoef je jarenlang niet meer naar deze muur om te zien.
Kies je voor het impregneren van de gevel, dan zal de huidige staat van de buitenmuur prijsbepalend zijn. Moet je de muur eerst nog herstellen en reinigen, dan is dit uiteraard duurder dan wanneer je een nieuwe bakstenen muur hebt, die je wil laten voorzien van een beschermlaagje.
Hoewel het moeilijk is om prijzen te plakken op de werken die uitgevoerd moeten worden, doen we hier alvast een poging.
De prijs voor het impregneren van een gevel varieert tussen de 6 en de 10 € per m². Dit is inclusief het impregneermiddel dat gebruikt zal worden. Meestal is het zo dat je een lagere prijs per m² zal kunnen verkrijgen naargelang de grootte van de te behandelen oppervlakte.
Dient de muur vooraf nog gereinigd te worden, dan moet je uiteraard op een meerprijs rekenen. De prijs voor het reinigen hangt natuurlijk af van hoe vuil de muur eruit ziet, maar reken op een prijs van zo’n 10€ per m² voor een grondige reiniging.
Moet de muur ook nog eens vooraf hersteld worden, dan zal het prijskaartje nog meer de hoogte ingaan. Herstellen van een muur, is qua prijs per oppervlakte vaak het duurst, aangezien specialisten hier precies en accuraat te werk moeten gaan. Ze moeten zich er namelijk van vergewissen dat elke scheur of voeg hersteld is.
Reken voor de herstelling van een muur of een prijs van zo’n 15 € per m².
Nu je de prijzen per m² kent voor elk van de uit te voeren werken, kan je min of meer de totaalprijs van de behandeling gaan berekenen. Ken je de oppervlakte van de muur, dan kan je zelf aan de slag met de berekening.
Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.
Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.